Theorie-examen Praktijk-examen Tussentijdse toets

Je theorie-examen

Wanneer je je autorijbewijs wilt halen, zul je ook een theorie-examen voor de auto succesvol moeten afleggen. Dit theorie-examen doe je in een examencentrum van het CBR. Het examen bestaat uit 65 vragen.

Je kan op verschillende manieren slagen:
-je leert zelf uit het theorieboek wat je bij ons kunt lenen.

of:
-je neemt deel aan een cursus zoals deze:

Interactief les in een online omgeving.
https://freank.nl/auto-theorie-amsterdam/
 • Het autotheorie-examen bestaat uit drie examenonderdelen, namelijk; gevaarherkenning, kennis en inzicht
  • Gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen waarvan je er ten minste 13 goed moet beantwoorden. 
  • Kennis bestaat uit 12 vragen waarvan je er ten minste 10 goed moet beantwoorden. 
  • Inzicht bestaat uit 28 vragen waarvan je er ten minste 25 goed moet beantwoorden. 
 • Aan het einde van je examen krijg je gelijk de uitslag. Ook krijg je per examenonderdeel te zien hoe goed je deze hebt gemaakt. Het scherm met de vragen die je fout beantwoord hebt krijg je niet meer te zien. 
 • Het uitslagformulier dat je per mail van het cbr krijgt ziet er anders uit; hierop kun je heel goed zien welke examenonderwerpen je goed en minder goed kent. Dit is handig voor je voorbereiding op een eventueel herexamen en op je praktijklessen.
Theorie-examenDe meeste mensen doen het theorie-examen in de examenzaal.
Theorie-examen extra tijd (met geluid)– Als je moeite hebt met lezen, bijvoorbeeld door dyslexie
– Als je meer tijd nodig hebt
– Heb je een dyslexieverklaring. Dan kun je de kosten voor de toeslag terugvragen.
Individueel begeleid examen– Als je meer tijd /of begeleiding nodig hebt bijvoorbeeld bij faalangst, leerproblematiek, autisme of ADHD/ADD.
– Als je examen gaat doen in een andere taal dan Nederlands.
– Regel zelf een officiële tolk regelen.
– De kosten liggen hoger dan het klassikaal theorie-examen.

Zorg dat je ongeveer een kwartier van tevoren aanwezig bent op het examencentrum. En vergeet je geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer niet. Het CBR heeft een filmpje gemaakt waarin alle informatie te vinden is. Klik hier om het filmpje te bekijken.

Slimme keuze: De Tussentijdse toets

Bij onetwodrive kiezen we ervoor om een TTT te doen voorafgaand aan het praktijkexamen. Het is gebleken dat dit een slimme keuze is. Je krijgt bij het CBR een echt examen met een echte examinator. De eisen zijn dat je op ongeveer 2/3 deel van je lessen bent. Je ontvangt aan het einde van de toets tips van de examinator. Zo weet je waar we samen nog extra aan gaan werken tot je examen. Daarnaast kun je vrijstelling verdienen voor je bijzondere verrichtingen tijdens je examen. Dat is mooi meegenomen. Ook heb je al een keer kunnen ervaren hoe het examen aanvoelt en gaat. Dit geeft je extra zelfvertrouwen om af te rijden. Het slagingspercentage ligt hoger bij leerlingen die een TTT hebben gedaan. Bij onetwodrive doen alle leerlingen een tussentijdse toets.

Je praktijkexamen

Autorijschool onetwodrive leidt je op volgens een gestructureerd lesplan, van makkelijk naar moeilijk volgens vaste structuur. Je vorderingen van iedere les worden op je leskaart bij gehouden. Er is een opbouw deze begint met:

 1. Voertuigbediening: daarbij moet je denken aan onder andere manier van in- en uitstappen, stuurtechniek en uitleg over alle knoppen, hendels en pedalen.
 2. Voertuigbeheersing en kijktechniek: hierbij moet je onder andere denken aan het inslijpen van manier van kijken en juiste wijze van koppelen en remmen.
 3. Bijzondere manoeuvres of verrichtingen: dit is bijvoorbeeld dat je een bocht achteruit kunt rijden, file parkeren of vak parkeren.

Daarnaast zal er worden ingegaan op verkeersgedrag, inzicht, gevaarherkenning, veiligheid en milieubewust rijden. Dit is verweven door alle lessen heen en komt altijd aan bod. Ook zal je zelf je weg leren vinden aan de hand van borden of met behulp van navigatie. Uiteindelijk zul je zelfstandig aan het verkeer kunnen deelnemen en beheers je het allemaal op examenniveau. Dat is het moment om praktijkexamen te gaan doen bij het CBR. Onze rijschool doet de reserveringsaanvraag voor een datum en tijdstip in overleg met jou. Hiervoor is het wel nodig dat je onze rijschool van te voren machtigt met je Digi-D en heb je een geldig legitimatiebewijs nodig. Dit bespreken we als het zover is om het aan te vragen.

Op de dag van het praktijkexamen halen we je op en rijd jij naar het CBR in Arnhem. Bij het CBR begint je rijexamen met de ogentest (kenteken lezen op 25 meter afstand) en de voertuigcontrole (je moet weten waarvoor alle knopjes en lampjes in de auto dienen). De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:

 • je beheersing van de auto
 • kijkgedrag
 • of je goed voorrang verleent
 • in- en uitvoegen
 • inhalen
 • rijden op kruispunten en rotondes
 • Bijzondere verrichtingen 
 • Je doorstromen
 • veilig en sociaal rijgedrag

Na de rit van ongeveer 35 minuten krijg je de uitslag van de examinator te horen. Hier is een filmpje met uitleg van het CBR over het praktijkexamen.

Wil je wat extra oefenen met verkeersborden, dan kun je aan de slag op de website verkeersborden.nu

veilig en vaardig op weg • Binnen 7 maanden in 1x geslaagd. Top rijschool!

  Joery 0313 Avatar Joery 0313
  september 7, 2023
 • Hele fijne rijschool, alles word heel duidelijk uitgelegd en herhaald. Er word echt tijd voor je gemaakt en je gaat naarmate de lessen vorderen steeds meer je vooruitgang zien. Ik kreeg echt plezier in het rijden en keek steeds meer uit naar mijn rijbewijs.

  Mirthe Avatar Mirthe
  september 7, 2023
 • Zeker een aanrader! Perfecte begeleiding, leerzaam en ook nog gezellig. Bedankt!

  Anouk Avatar Anouk
  juli 7, 2023
 • Fijne rijschool om contact mee te hebben. Mijn schoonvader moest voor een rijtest en ze hebben hem zeer goed geholpen, nemen de tijd voor je. Deze rijschool is een aanrader! Nogmaals bedankt Marianne en René.

  Fred Avatar Fred
  juni 7, 2023
 • Vandaag in 1 keer geslaagd. Marianne en Rene jullie zijn toppers!!!! Zeker een aanrader. Ik heb me altijd op mijn gemak gevoeld en het was altijd gezellig in de auto. ??

  Rosalie van helderen Avatar Rosalie van helderen
  juni 7, 2023
 • Mijn rijbewijs halen bij OneTwoDrive was een hele fijne ervaring. De lessen waren gezellig maar ook leerzaam, en ze kan goed inschatten hoeveel lessen je nodig hebt. Ik heb les gehad met lessen van 3 uur, dit vond ik heel fijn omdat je dan echt merkt dat je beter bent geworden ten opzichte van het begin van de les. Het valt reuze mee hoe moe je bent aan het einde van de les, lessen van 3 uur kunnen echt wel. En in 1x geslaagd voor mijn praktijkexamen, dat is altijd lekker!

  Imar Sibbing Avatar Imar Sibbing
  juni 7, 2023
 • Hele fijne rijschool! De uitleg wordt op een relaxte en duidelijke manier gegeven, waardoor de lessen erg leerzaam en gezellig zijn! Ook heel fijn dat je via whatsapp snel contact kan opnemen!

  Elianne Massen Avatar Elianne Massen
  mei 7, 2023
 • Marianne heeft mij er doorheen gesleept, na een tijdje lessen in een keer geslaagd!

  Mark Evers Avatar Mark Evers
  mei 7, 2023
 • Hele fijne en leerzame lessen gehad van Marianne!?

  Lisan Jansen Avatar Lisan Jansen
  mei 7, 2023
 • Ik werd uitgenodigd voor een rijtest bij het CBR. Onetwodrive reageerde onmiddelijk en heeft de test dezelfde dag nog gereserveerd bij het CBR en enkele lessen ingeplanned om in 50 jaar opgebouwde slechte gewoontes te corrigeren. Prettige en gezellige rijlessen, die er voor gezorgd hebben, dat de rijtetst prima verliep en resulteerde in rijbevoegdheid voor 5 jaar, gezien mijn leeftijd, het maximum. Alle lof voor deze rijschool.

  A.J. Pieterse Avatar A.J. Pieterse
  april 7, 2023